Sla over naar de inhoud

Beter voor het milieu én je portemonnee

Bewust omgaan met het milieu is een taak die iedereen heeft. Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om het huishouden milieubewuster te organiseren. Je kunt afval scheiden, een warme trui aandoen in plaats van de kachel aan zetten, et cetera. Je kunt snel besparen op je energierekening én goed voor het milieu zorgen door goed na te denken welke lampen je koopt. Het gaat dan natuurlijk niet om de lamp zelf, maar om de soort lamp die je erin stopt. Je kunt kiezen uit een gloeilamp, een spaarlamp of een LED-lamp.

Gloeilamp

Een gloeilamp is de oudste soort lamp die er bestaat. In de glazen bol zit een gloeidraad, deze wordt zo sterk verhit dat hij licht gaat geven. De meeste energie die de lamp vraagt, wordt dan ook omgezet in warmte. 5-10% van de energie zorgt voor het daadwerkelijke licht.

Spaarlamp

In veel huishoudens worden spaarlampen gebruikt. Deze zijn beter voor het milieu omdat een spaarlamp 35% van de gebruikte energie omzet in licht. Dat is al een hele verbetering ten opzichte van de gloeilamp. Een ander voordeel is dat een spaarlamp langer mee gaat dan een gloeilamp.

LED-lamp

Een LED-lamp is de meest milieuvriendelijke keuze. Deze lamp kan 50.000 uur branden, dat is ruim 5,5 jaar achter elkaar. Daarnaast zet hij 50% van de energie om in licht. Ook maakt een LED-lamp geen gebruik van schadelijke stoffen zoals kwik of gevaarlijke gassen zoals kwikdamp. De gloeilamp en de spaarlamp maken hier wel gebruik van en zijn niet schokbestendig.

Fitting

Alle drie de lampen zijn verkrijgbaar met verschillende soorten fittingen. De fitting is het systeem waardoor de gloei-, spaar- of LED-lamp in de behuizing blijft zitten. De meest bekende fitting is de E27 fitting. Bij deze fitting wordt het lampje met een schroefdraad vastgeschroefd. Minder bekende fittingen zetten de lamp vast door middel van twee pinnen, lijkend op een stekker, of door middel van pinnetjes aan de zijkant.

Published inVerlichting